
Colegiul de Drept şi Economie “Mikó Imre” sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea juristului căruia organizaţia îi poartă numele. Cu această ocazie, va fi organizată a patra ediţie a Conferinţei “Miko Imre”, care va aduce în discuţie teme actuale precum drepturile minorităţilor şi dezvoltarea regională în Europa de Est.Anul acesta, evenimentul desfăşurat pe perioada a trei zile, va purta simbolic denumirea de “Zilele Mikó”, în cinstea aniversării celui căruia organizaţia i-a împrumutat numele, pentru a o reprezenta. Această alegere nu a fost întâmplătoare, deoarece Mikó Imre a fost preocupat de-a lungul vieţii de dreptul minorităţilor şi în special de cea maghiară. „Bunicul s-a născut în 1911, a fost scriitor, jurnalist, dar a terminat şi Facultatea de Drept. A scris o carte despre dreptul minorităţilor, care se predă acum în Ungaria, deşi nu a fost scrisă cu scopul de a ajunge manual”, spune organizatorul evenimentului, nepotul lui Mikó Imre, Mikó Gergő. Acesta din urmă nu şi-a cunoscut personal bunicul, dar acest lucru nu îl împiedică să afle cât mai multe lucruri despre acesta şi despre activitatea sa. Astfel, în cadrul comemorării juristului, organizatorii l-au invitat pe scriitorul şi editorul Dávid Gyula , care l-a cunoscut îndeaproape pe cel care duminică ar fi împlinit 100 de ani, pentru a povesti despre viaţa prietenului său.
Evenimentul va debuta într-o manieră elegantă, cu o seară festivă, în cadrul căreia Czika Tihamér, unul dintre membrii fondatori ai organizaţiei, va argumenta alegerea denumirii organizaţiei. În încheierea serii Fóris-Ferenczi Gábór va citi un fragment dintr-o operă a lui Mikó Imre , iar corul “Péterffy Gyula” al Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond” prezintă un concert dirijat de Majó Julianna. După momentele artistice din prima seară, vor urma două zile dedicate studiului. Vor ţine discursuri şi prelegeri invitaţi de seamă, majoritatea din cadrul academic, atât din ţară, cât şi din străinătate. Printre cei care au dat curs invitaţiei Colegiului se numără: Vákár István, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP Cluj), Varga Attila, deputat, Horváth Gyula, cadru universitar la Facultatea de Economie din Pécs (Ungaria), Fabian Gyula, cadru universitar de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Vincze Mária, cadru universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Kolumbán Gábor, profesor la Facultatea de Economie, din cadrul Universităţii „Sapienţia”.
Activităţile sunt realizate de studenţi, pentru studenţi. “Îmi face mare plăcere să lucrez aici, cu persoane de vârsta mea, chiar şi voluntar, pentru că îmi place să văd tineri care vor să înveţe cât mai multe lucruri. Această conferinşă este una de suflet pentru că este dedicată bunicului meu şi de aceea m-am implicat atât de mult”, a declarat pentru www.clujtoday.ro Mikó Gergő, student în anul II la Facultatea de Ştiinţe economice şi Gestiunea Afacerilor.
Cristina Şerban, membru al Colegiului şi studentă în anul IV la Facultatea de Drept, crede că pe lângă lucrurile pe care le învaţă, această conferinţă este un aliat al prieteniei, pentru că, în fiecare an, reuşeşte să adune şi persoane care au absolvit deja studiile: „La facultate facem cursurile doar în limba română şi participând an de an la această conferinţă mă familiarizez cu terminologia maghiară. Aştept cu nerăbdare această nouă ediţie că se vor discuta probleme legate de noua lege a educaţiei şi despre diferitele programe europene de atragere de fonduri. Mai mult decât atât de obicei ajut în organizare, dar cel mai important este că suntem împreună toţi membrii colegiului. Obişnuiesc să vină şi cei care au terminat deja”, explică aceasta.
Activităţile din cadrul zilelor festive se vor desfăşura în două locaţii: Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca, precum şi în cadrul Faculăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, în perioada 24-26 martie.